duminică, 8 mai 2011

Slide-uri

Din punctul de vedere al proiectantului, un slide este similar unei pagini dintr-un document Word (analogia este totusi relativa) pe care trebuie sa-l completeze cu anumite informatii si care trebuie sa fie formatat intr-un mod anumit (pentru a pastra unitatea prezentarii). Datorita specificului unei prezentari electronice, informatia trebuie sa fie continuta intr-un spatiu relativ restrans (trecerea la alt slide nu se realizeaza in mod automat) si nu poate fi prea vasta deoarece incarcarea unui slide cu multa informatie reduce receptarea acesteia de catre auditoriu.
Ca ajutor in proiectare, PowerPoint ofera 24 de modele (AutoLayout) de slide-uri. Fiecare asemenea model propune o structura simpla de slide, creata prin studierea necesitatilor practice ale unei prezentari. De exemplu, se propun slide-uri cu text (titluri, liste etc.), slide-uri cu text si diagrame, slide-uri cu text si imagini, slide-uri cu diagrame de organizare etc. Fiecare obiect propus intr-un layout este indicat printr-o rezervare de loc (placeholder), figurata printr-un chenar dreptunghiular punctat, urmand ca utilizatorul sa plaseze efectiv in acel loc un obiect propriu din aceeasi clasa (text in zona text, diagrama in locul rezervat unei diagrame etc.). Acest proces se realizeaza prin dublu-click pe rezervare si raspuns la dialogurile eventuale activate.
Spre deosebire de documentele Word, un slide nu are margini predefinite, obiectele pot fi pozitionate oriunde in raport cu laturile slide-ului. Din acest punct de vedere, slide-ul actioneaza ca o fereastra: din obiectele care nu sunt plasate integral pe slide se vad doar portiunile de pe slide. Pentru alinierea unitara a obiectelor se poate comanda fixarea unor linii de ghidaj care pot juca rolul de margini (comanda Guides din meniul View).
Observatie. Structurile propuse nu sunt definitive, in sensul ca utilizatorul poate sa elimine unele obiecte, poate adauga obiecte proprii etc. Un placeholder poate fi deplasat si/sau redimensionat ca orice alt obiect grafic. Se poate de asemenea alege layout-ul blank pe care nu exista rezervari de locuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu